Aldundiak 23.000 bildu ditu Gipuzkoako Elikagai Bankurako, Basque Culinary Centerren egindako eta Mahaia Kolektiboko sukaldariek eskainitako afari jasangarri eta solidario bati esker

2022·12·02


Aldundiak 23.000 bildu ditu Gipuzkoako Elikagai Bankurako, Basque Culinary Centerren egindako eta Mahaia Kolektiboko sukaldariek eskainitako afari jasangarri eta solidario bati esker

Ingurumen Departamentuak antolatu du afari jasangarri eta solidarioa Mahaia sukaldarien kolektiboarekin eta Basque Culinary Centeren lankidetzarekin, eta Gipuzkoako sektore ekonomiko, instituzional eta sozialeko ehun eragile inguru bildu ditu.

José Ignacio Asensio: “20.000 lagun baino gehiagori laguntzen egunero egiten duten lan bikainaz gain, Gipuzkoako Elikagaien Bankuak erakusten duen lankidetza, elkartasuna eta konpromisoa eredugarriak dira guztiontzat, eta gure lurraldeko gizarte-kapitalaren oinarri dira”.

Aitor Arregi (Elkano), Gorka Txapartegi (Alameda), Igor Arregi (Kaia), Pablo Loureiro (Casa Urola), Ismael Iglesias (Rita), Xabi Gorrotxategi (Casa Julián) eta Enrique Fleischmann (Txoko) sukaldariek eskaini dute afaria.

Gipuzkoako Foru Aldundiaren Ingurumen Departamentuak antolatu du afari jasangarri eta solidarioaren bigarren edizioa, «Mahaia» sukaldarien kolektiboarekin eta Basque Culinary Centeren lankidetzarekin, Hondakinak Prebenitzeko Europako Astearen baitan. Helburua da elikagaien xahutzearen inguruko kontzientziazioa handitzea eta funtsak biltzea Gipuzkoako Elikagai Bankurako, irteera emateko COVID-19aren pandemiak eta Ukrainaren inbasioak nahiz inflazioak eta prezioen gorakadak eragindako egungo egoeraren ondorioz sortutako beharrei.

«Afari solidarioa eta jasangarria» izenburupean, Gipuzkoako sektore ekonomiko, instituzional eta sozialeko ehun eragile inguru bildu dira. Egindako ekarpenei esker, 23.000 euro bildu dira, iaz bildutakoa baino % 25 gehiago (5.865 euro gehiago). Mahaia eta Basque Culinary Center sukaldariek afaria antolatzen eta prestatzen lagundu dute, eta dohaintzan aktiboki parte hartu dute. 23.000 euro horiek guztiak bideratu dira Gipuzkoako Elikagai Bankura.

Halaber, afaria prestatu dute Mahaia kolektiboko sukaldariek: Aitor Arregi (Elkano), Gorka Txapartegi (Alameda), Igor Arregi (Kaia), Pablo Loureiro (Casa Urola), Ismael Iglesias (Rita), Xabi Gorrotxategi (Casa Julián) eta Enrique Fleischmann (Txoko) sukaldariek eskaini dute afaria. Jasangarritasuneko, ekoizpen ekologikoko, 0 kilometroko eta elikagaiak ez xahutzeko irizpideak bete dira.

Jose Ignacio Asensio Ingurumen diputatuak eskerrak eta zorionak eman dizkie ekimen solidario eta jasangarri honetan parte hartu duten eragile guztiei, eta ingurumenarekiko eta Gipuzkoako pertsona ahulenekiko elkartasuna eta konpromisoa nabarmendu ditu. Era berean, Asensiok adierazi duenez.

Bestalde, Belén Méndez de Vigok, Gipuzkoako Elikagaien Bankuko presidenteak, eskerrak eman ditu parte-hartzaile eta antolatzaile guztien laguntzagatik eta egindako ekarpenengatik. Mendez de Vigok nabarmendu duenez, “laguntza horrek garrantzi berezia du une honetan; izan ere, gaur egun bizi ditugun zirkulazioak direla eta, jende gehiago ari da laguntza behar izaten. Gaur egun, 20.449 pertsonari ematen diegu arreta, eta pandemiaren aurretik, 17.663 pertsonari ematen genien arreta”.

Joxe Mari Aizegak, Basque Culinary Centerreko zuzendari nagusiak, azpimarratu duenez, "guretzat ohorea da bigarren urtez jarraian Gipuzkoako Elikagaien Bankuarekin elkarlanean aritzea. Iaz, Elikagaien Bankuaren irudia izateko pribilegioa izan genuen, eta aurten ere behar gehien duten pertsonen alde eta elikagaiak xahutzearen aurkako borrokan egindako lan goresgarriari laguntzen jarraitu dugu. Urte honetan, inoiz baino beharrezkoagoa da herritarren elkartasuna. Basque Culinary Centerrek konpromisoa hartzen du gaur egungo erronkei irtenbideak emateko eta gastronomiaren ahalmen eraldatzailea azpimarratzen jarraitzeko”.

José Ignacio Asensio Ingurumeneko diputatuak inauguratu du afaria eta balioan jarri du elikagaiak xahutzearen inguruko sentsibilizazio soziala, ekonomikoa eta ingurumenekoa. Foru arduradunak honako hau gogorarazi du: «20.000 lagun baino gehiagori laguntzen egunero egiten duten lan bikainaz gain, Gipuzkoako Elikagaien Bankuak erakusten duen lankidetza, elkartasuna eta konpromisoa eredugarriak dira guztiontzat, eta gure lurraldeko gizarte-kapitalaren oinarri dira».

Oraingo kalkuluen arabera, alferrik galtzen da giza kontsumorako ekoizten diren elikagaien heren bat inguru, eta horrek kostu handiak sortzen ditu ekonomia eta ingurumen alorretan.  Gipuzkoan, kalkulatzen da urtean 123.000 tona elikagai inguru xahutzen direla gure lurraldeko nekazaritzako elikagai katean (% 23 alferrik galdutakoak eta % 77 galerak).

Ekimen honek Gipuzkoako Foru Aldundiak lantzen dituen garapen jasangarriko helburuei erantzuten die, eta lurraldeko beste toki batzuetan eta egokitutako beste formatu batzuekin egingo diren ekintzetako bat da, elikadura xahutzeak dakarren arazoarekiko sentsibilizazioa sustatzeko eta Gipuzkoako Elikagai Bankuarekiko lankidetza sustatzeko helburuarekin.

Parte hartzen duten eragileak:

ADEGI, Administradores de Fincas, Altuna y Uria, Arregi, Artegarbi Garbiketak, Asmatu, Cámara de Gipuzkoa, Campezo, Chillida, Coca Cola, Colegio Vasco de Economistas, Diario Vasco, Donostiako Udala, Egutegui Reciclados, Ekogras, Ekomodo, Ekotrade, Eroski, Ficoba, Garbera, GHK, Gipuzkoa Basket, Gipuzkoako Batzar Nagusiak, Gipuzkoako Foru Aldundiko Mugikortasuna eta Lurralde Antolaketako Departamentua, Habic, Iberdrola, Mater Museoa, Mercadona, Moyua, Noticias de Gipuzkoa, Papresa, Plastigaur, PreZero, SER, Shernan, Tecnun, Trienekens eta Wavegarden.

Donostia, 2022ko abenduaren 1a

Ingurumen Departamentuak antolatu du afari jasangarri eta solidarioa Mahaia sukaldarien kolektiboarekin eta Basque Culinary Centeren lankidetzarekin, eta Gipuzkoako sektore ekonomiko, instituzional eta sozialeko ehun eragile inguru bildu ditu.

José Ignacio Asensio: “20.000 lagun baino gehiagori laguntzen egunero egiten duten lan bikainaz gain, Gipuzkoako Elikagaien Bankuak erakusten duen lankidetza, elkartasuna eta konpromisoa eredugarriak dira guztiontzat, eta gure lurraldeko gizarte-kapitalaren oinarri dira”.

Aitor Arregi (Elkano), Gorka Txapartegi (Alameda), Igor Arregi (Kaia), Pablo Loureiro (Casa Urola), Ismael Iglesias (Rita), Xabi Gorrotxategi (Casa Julián) eta Enrique Fleischmann (Txoko) sukaldariek eskaini dute afaria.

Gipuzkoako Foru Aldundiaren Ingurumen Departamentuak antolatu du afari jasangarri eta solidarioaren bigarren edizioa, «Mahaia» sukaldarien kolektiboarekin eta Basque Culinary Centeren lankidetzarekin, Hondakinak Prebenitzeko Europako Astearen baitan. Helburua da elikagaien xahutzearen inguruko kontzientziazioa handitzea eta funtsak biltzea Gipuzkoako Elikagai Bankurako, irteera emateko COVID-19aren pandemiak eta Ukrainaren inbasioak nahiz inflazioak eta prezioen gorakadak eragindako egungo egoeraren ondorioz sortutako beharrei.

«Afari solidarioa eta jasangarria» izenburupean, Gipuzkoako sektore ekonomiko, instituzional eta sozialeko ehun eragile inguru bildu dira. Egindako ekarpenei esker, 23.000 euro bildu dira, iaz bildutakoa baino % 25 gehiago (5.865 euro gehiago). Mahaia eta Basque Culinary Center sukaldariek afaria antolatzen eta prestatzen lagundu dute, eta dohaintzan aktiboki parte hartu dute. 23.000 euro horiek guztiak bideratu dira Gipuzkoako Elikagai Bankura.

Halaber, afaria prestatu dute Mahaia kolektiboko sukaldariek: Aitor Arregi (Elkano), Gorka Txapartegi (Alameda), Igor Arregi (Kaia), Pablo Loureiro (Casa Urola), Ismael Iglesias (Rita), Xabi Gorrotxategi (Casa Julián) eta Enrique Fleischmann (Txoko) sukaldariek eskaini dute afaria. Jasangarritasuneko, ekoizpen ekologikoko, 0 kilometroko eta elikagaiak ez xahutzeko irizpideak bete dira.

Jose Ignacio Asensio Ingurumen diputatuak eskerrak eta zorionak eman dizkie ekimen solidario eta jasangarri honetan parte hartu duten eragile guztiei, eta ingurumenarekiko eta Gipuzkoako pertsona ahulenekiko elkartasuna eta konpromisoa nabarmendu ditu. Era berean, Asensiok adierazi duenez.

Bestalde, Belén Méndez de Vigok, Gipuzkoako Elikagaien Bankuko presidenteak, eskerrak eman ditu parte-hartzaile eta antolatzaile guztien laguntzagatik eta egindako ekarpenengatik. Mendez de Vigok nabarmendu duenez, “laguntza horrek garrantzi berezia du une honetan; izan ere, gaur egun bizi ditugun zirkulazioak direla eta, jende gehiago ari da laguntza behar izaten. Gaur egun, 20.449 pertsonari ematen diegu arreta, eta pandemiaren aurretik, 17.663 pertsonari ematen genien arreta”.

Joxe Mari Aizegak, Basque Culinary Centerreko zuzendari nagusiak, azpimarratu duenez, "guretzat ohorea da bigarren urtez jarraian Gipuzkoako Elikagaien Bankuarekin elkarlanean aritzea. Iaz, Elikagaien Bankuaren irudia izateko pribilegioa izan genuen, eta aurten ere behar gehien duten pertsonen alde eta elikagaiak xahutzearen aurkako borrokan egindako lan goresgarriari laguntzen jarraitu dugu. Urte honetan, inoiz baino beharrezkoagoa da herritarren elkartasuna. Basque Culinary Centerrek konpromisoa hartzen du gaur egungo erronkei irtenbideak emateko eta gastronomiaren ahalmen eraldatzailea azpimarratzen jarraitzeko”.

José Ignacio Asensio Ingurumeneko diputatuak inauguratu du afaria eta balioan jarri du elikagaiak xahutzearen inguruko sentsibilizazio soziala, ekonomikoa eta ingurumenekoa. Foru arduradunak honako hau gogorarazi du: «20.000 lagun baino gehiagori laguntzen egunero egiten duten lan bikainaz gain, Gipuzkoako Elikagaien Bankuak erakusten duen lankidetza, elkartasuna eta konpromisoa eredugarriak dira guztiontzat, eta gure lurraldeko gizarte-kapitalaren oinarri dira».

Oraingo kalkuluen arabera, alferrik galtzen da giza kontsumorako ekoizten diren elikagaien heren bat inguru, eta horrek kostu handiak sortzen ditu ekonomia eta ingurumen alorretan.  Gipuzkoan, kalkulatzen da urtean 123.000 tona elikagai inguru xahutzen direla gure lurraldeko nekazaritzako elikagai katean (% 23 alferrik galdutakoak eta % 77 galerak).

Ekimen honek Gipuzkoako Foru Aldundiak lantzen dituen garapen jasangarriko helburuei erantzuten die, eta lurraldeko beste toki batzuetan eta egokitutako beste formatu batzuekin egingo diren ekintzetako bat da, elikadura xahutzeak dakarren arazoarekiko sentsibilizazioa sustatzeko eta Gipuzkoako Elikagai Bankuarekiko lankidetza sustatzeko helburuarekin.

Parte hartzen duten eragileak:

ADEGI, Administradores de Fincas, Altuna y Uria, Arregi, Artegarbi Garbiketak, Asmatu, Cámara de Gipuzkoa, Campezo, Chillida, Coca Cola, Colegio Vasco de Economistas, Diario Vasco, Donostiako Udala, Egutegui Reciclados, Ekogras, Ekomodo, Ekotrade, Eroski, Ficoba, Garbera, GHK, Gipuzkoa Basket, Gipuzkoako Batzar Nagusiak, Gipuzkoako Foru Aldundiko Mugikortasuna eta Lurralde Antolaketako Departamentua, Habic, Iberdrola, Mater Museoa, Mercadona, Moyua, Noticias de Gipuzkoa, Papresa, Plastigaur, PreZero, SER, Shernan, Tecnun, Trienekens eta Wavegarden.

Donostia, 2022ko abenduaren 1a

Ingurumen Departamentuak antolatu du afari jasangarri eta solidarioa Mahaia sukaldarien kolektiboarekin eta Basque Culinary Centeren lankidetzarekin, eta Gipuzkoako sektore ekonomiko, instituzional eta sozialeko ehun eragile inguru bildu ditu.

José Ignacio Asensio: “20.000 lagun baino gehiagori laguntzen egunero egiten duten lan bikainaz gain, Gipuzkoako Elikagaien Bankuak erakusten duen lankidetza, elkartasuna eta konpromisoa eredugarriak dira guztiontzat, eta gure lurraldeko gizarte-kapitalaren oinarri dira”.

Aitor Arregi (Elkano), Gorka Txapartegi (Alameda), Igor Arregi (Kaia), Pablo Loureiro (Casa Urola), Ismael Iglesias (Rita), Xabi Gorrotxategi (Casa Julián) eta Enrique Fleischmann (Txoko) sukaldariek eskaini dute afaria.

Gipuzkoako Foru Aldundiaren Ingurumen Departamentuak antolatu du afari jasangarri eta solidarioaren bigarren edizioa, «Mahaia» sukaldarien kolektiboarekin eta Basque Culinary Centeren lankidetzarekin, Hondakinak Prebenitzeko Europako Astearen baitan. Helburua da elikagaien xahutzearen inguruko kontzientziazioa handitzea eta funtsak biltzea Gipuzkoako Elikagai Bankurako, irteera emateko COVID-19aren pandemiak eta Ukrainaren inbasioak nahiz inflazioak eta prezioen gorakadak eragindako egungo egoeraren ondorioz sortutako beharrei.

«Afari solidarioa eta jasangarria» izenburupean, Gipuzkoako sektore ekonomiko, instituzional eta sozialeko ehun eragile inguru bildu dira. Egindako ekarpenei esker, 23.000 euro bildu dira, iaz bildutakoa baino % 25 gehiago (5.865 euro gehiago). Mahaia eta Basque Culinary Center sukaldariek afaria antolatzen eta prestatzen lagundu dute, eta dohaintzan aktiboki parte hartu dute. 23.000 euro horiek guztiak bideratu dira Gipuzkoako Elikagai Bankura.

Halaber, afaria prestatu dute Mahaia kolektiboko sukaldariek: Aitor Arregi (Elkano), Gorka Txapartegi (Alameda), Igor Arregi (Kaia), Pablo Loureiro (Casa Urola), Ismael Iglesias (Rita), Xabi Gorrotxategi (Casa Julián) eta Enrique Fleischmann (Txoko) sukaldariek eskaini dute afaria. Jasangarritasuneko, ekoizpen ekologikoko, 0 kilometroko eta elikagaiak ez xahutzeko irizpideak bete dira.

Jose Ignacio Asensio Ingurumen diputatuak eskerrak eta zorionak eman dizkie ekimen solidario eta jasangarri honetan parte hartu duten eragile guztiei, eta ingurumenarekiko eta Gipuzkoako pertsona ahulenekiko elkartasuna eta konpromisoa nabarmendu ditu. Era berean, Asensiok adierazi duenez.

Bestalde, Belén Méndez de Vigok, Gipuzkoako Elikagaien Bankuko presidenteak, eskerrak eman ditu parte-hartzaile eta antolatzaile guztien laguntzagatik eta egindako ekarpenengatik. Mendez de Vigok nabarmendu duenez, “laguntza horrek garrantzi berezia du une honetan; izan ere, gaur egun bizi ditugun zirkulazioak direla eta, jende gehiago ari da laguntza behar izaten. Gaur egun, 20.449 pertsonari ematen diegu arreta, eta pandemiaren aurretik, 17.663 pertsonari ematen genien arreta”.

Joxe Mari Aizegak, Basque Culinary Centerreko zuzendari nagusiak, azpimarratu duenez, "guretzat ohorea da bigarren urtez jarraian Gipuzkoako Elikagaien Bankuarekin elkarlanean aritzea. Iaz, Elikagaien Bankuaren irudia izateko pribilegioa izan genuen, eta aurten ere behar gehien duten pertsonen alde eta elikagaiak xahutzearen aurkako borrokan egindako lan goresgarriari laguntzen jarraitu dugu. Urte honetan, inoiz baino beharrezkoagoa da herritarren elkartasuna. Basque Culinary Centerrek konpromisoa hartzen du gaur egungo erronkei irtenbideak emateko eta gastronomiaren ahalmen eraldatzailea azpimarratzen jarraitzeko”.

José Ignacio Asensio Ingurumeneko diputatuak inauguratu du afaria eta balioan jarri du elikagaiak xahutzearen inguruko sentsibilizazio soziala, ekonomikoa eta ingurumenekoa. Foru arduradunak honako hau gogorarazi du: «20.000 lagun baino gehiagori laguntzen egunero egiten duten lan bikainaz gain, Gipuzkoako Elikagaien Bankuak erakusten duen lankidetza, elkartasuna eta konpromisoa eredugarriak dira guztiontzat, eta gure lurraldeko gizarte-kapitalaren oinarri dira».

Oraingo kalkuluen arabera, alferrik galtzen da giza kontsumorako ekoizten diren elikagaien heren bat inguru, eta horrek kostu handiak sortzen ditu ekonomia eta ingurumen alorretan.  Gipuzkoan, kalkulatzen da urtean 123.000 tona elikagai inguru xahutzen direla gure lurraldeko nekazaritzako elikagai katean (% 23 alferrik galdutakoak eta % 77 galerak).

Ekimen honek Gipuzkoako Foru Aldundiak lantzen dituen garapen jasangarriko helburuei erantzuten die, eta lurraldeko beste toki batzuetan eta egokitutako beste formatu batzuekin egingo diren ekintzetako bat da, elikadura xahutzeak dakarren arazoarekiko sentsibilizazioa sustatzeko eta Gipuzkoako Elikagai Bankuarekiko lankidetza sustatzeko helburuarekin.

Parte hartzen duten eragileak:

ADEGI, Administradores de Fincas, Altuna y Uria, Arregi, Artegarbi Garbiketak, Asmatu, Cámara de Gipuzkoa, Campezo, Chillida, Coca Cola, Colegio Vasco de Economistas, Diario Vasco, Donostiako Udala, Egutegui Reciclados, Ekogras, Ekomodo, Ekotrade, Eroski, Ficoba, Garbera, GHK, Gipuzkoa Basket, Gipuzkoako Batzar Nagusiak, Gipuzkoako Foru Aldundiko Mugikortasuna eta Lurralde Antolaketako Departamentua, Habic, Iberdrola, Mater Museoa, Mercadona, Moyua, Noticias de Gipuzkoa, Papresa, Plastigaur, PreZero, SER, Shernan, Tecnun, Trienekens eta Wavegarden.

Donostia, 2022ko abenduaren 1a