GURE LURRA kongresua

Ongizaterako orekak:

Elikadura, balio katea, elikagai ekoizpenaren burujabetza eta ingurumena.

 

Kontsumitzaileen % 62k kalitate gorenekoak eta osasungarriak diren elikadura produktuen aldeko autua egiten dute. Nabarmentzekoa da pertsonen ongizatean eta kontzientzian elikaduraren orekak hartu duen garrantzia.

Baina kontzientzia berdinarekin neurtzen al dugu elikagai horien atzetik dagoen baserritarraren lana eta bizimodua? Zenbateraino ezagutzen dugu?

Hiri eta landa eremuen ongizate ikuspegiak partekatu eta eztabaidatzeko asmoz antolatu dugu aurten ere hirugarren aldiz, GURE LURRA Kongresua. Baserritarren eta hiritarren arteko topagunea.

Eta horretarako, bertako zein kanpoko esperientziak aztertuko ditugu adituen, baserritarren, eta hiritarren hitzaldi eta solasaldietan, baita publikoaren parte hartzearekin ere.

Pertsonen ongizateari buruz hitz egiten dugunean hizpide ditugulako elikaduraren oreka, elikagaien balio kateko eragileen konpromisoa, baserritar eta hiritar bizimoduen elkar ezagutza eta ulermena, eta ingurumenaren oreka.

 

Kursaal Kongresu Jauregia fletxaAzaroak 27

Egitaraua

Akreditazioa. 08:30 - 09:15
 

Akreditazioa

Kongresuaren irekiera 9:15
 

Kongresuaren irekiera

 

MARKEL OLANO ARRESE

Gipuzkoako diputatu nagusia

   

Irekiera hitzaldia 09:30
 

Herri txiki, altxor handi

 

JESÚS CALLEJA

Mendi eta esploratzaile profesionala, eta komunikatzailea

Jesus Calleja mendi eta abenturazale profesionala bere zaletasunak telebistara eramateagatik egin da ezaguna. 2015a geroztik ordea landa eremuko herri txiki eta bertako biztanleen errealitate anitzak balioan jartzen dihardu “Volando voy” programaren eskutik. Ondo ezagutzen ditu landa eremu desberdinak eta bere ibilbidean ezagutu dituen altxorrei buruz jardungo digu dibulgatzaile leondarrak.

 

Informazio gehiago

Telebista programan jasotako ezagutzaz haratago, Jesusek ondo daki zer den landa eremu baten bizitzea 500 biztanle inguruko nekazal herri txiki batean jaio eta hazitakoa delako, Fresno de la Vega-n alegia.

 

Hitzaldia. 10:10
 

Elikadurari buruz dakizun guztia gezurra izan daiteke.

 

AITOR SÁNCHEZ

Dietista nutrizionista, elikagai teknologoa eta ikertzailea

Aitor Sanchez dietista-nutrizionista, elikadura teknologoa, ikerlaria eta formatzailea da. “Mi dieta cojea” liburuaren egilea izateaz gain dibulgazio zientifikoan buru belarri dihardu Estatu mailako hedabide nagusietan, sare sozialetan, eta dibulgazio plataformetan. Hitzaldi honekin, iragarkietatik datorren elikadura gomendio interesatuaren artaldetik aldendu eta begiak irekitzera gonbidatuko gaitu.

 

Informazio gehiago

Giza nutrizio eta dietetikan diplomatua (Alacanteko Unibertsitatea), Giza nutrizio eta dietetikan graduatua (Alacanteko Unibertsitatea), Elikagaien zientzia eta teknologian lizentziatua (Granadako Unibertsitatea), Giza nutrizioan graduondoko ofiziala (Granadako Unibertsitatea), Hazkundearen eta garapenaren baldintzatzaile genetiko, eta Elikadurazko eta ingurumenezkoen  graduondoko ofiziala (Granadako Unibertsitatea) ikasi ditu. Granadako Unibertsitatean Doktoradutza egiten dihardu, eta Karonlinska Institutet-en eta Bristoleko Unibertsitatean ikerketa egonaldiak egin ditu.

 

Solasean. 10:30
 

Moda berrien aurrean, baserria elikadura osasungarri baterako iturri.

 

Elikadura joerak etengabe aldatzen eta berritzen diren garaiak bizi ditugu. Kontsumitzaile profil berriekin, merkatuaren eskaintza ustezko elikadura osasungarri baterantz mugitu dela dirudi.   Sare sozialak elikadura joera eta moda berriez gainezka daude: healthy, bio, realfoody, vegy…., Gure baserri eta natura baliabideetan oinarritzen den kultura gastronomikoaren esentzia galtzen ari al gara moda berri hauekin? Jatorrira bueltako kontzientzia baten aurrean aurkitzen gara? Gai hauetaz eta elikadura ohiturei lotutako beste hainbatez jardungo dugu bertako eta atzerriko adituekin solasean.  

 

Atsedena. 11:15
 

Elkarrizketa. 11:50
 

"Zer Jan Hura Izan" dokumentalaren esperientzia.

 

IGOR ARABAOLAZA

Igor Arabaolaza errealizatzailearekin solasa.

Baserritarren eta sukaldarien arteko harremana aztertu du Igor Arabaolazak  2019ko azken Zinemaldian aurkeztu duen “Zer jan hura izan” dokumentalean. Gure baserrietako bizimoduaz, jasangarritasunaz, belaunaldi aldaketaz eta baratza eta animaliekin daukagun harremanaz daukan jakin-mina islatu du bere azken lanean. Dokumentalaren ekoizpen prozesuaren esperientzia partekatuko digu eta dokumentalaren lagin bat ere ikusteko aukera izango dugu.    

 

Informazio gehiago

Igor Arabaolazak 20 urtetik gora daramatza ikus-entzunezkoen industrian. Mr. Erskin ekoiztetxearen zuzendaria da eta dokumental, iragarki eta musika proiektuetan argazki-zuzendari eta ekoizpen zuzendari lanetan aritzen da. Basque Culinary Centerrek ekoiztutako “Zer jan hura izan” dokumentala lehen sektoreari buruz ekoiztu nahi duen serie batentzako lehen pausoa izan da.  

Solasean. 12:00
 

Elikaduraren balio katea: enpresaren lehentasuna eta erantzukizun korporatiboaren arteko oreka.

 

Euskal Herriko nekazal ekosistema produktiboa kalitatezko produktuak ekoizteagatik bereizten da, bereziki bertako bezeroarentzako. Merkatu berean ordea urrutiko jatorri eta prezio anitzeko produktuak merkaturatzen dira, lehia areagotuz. Testuinguru honetan prezioaren portaerak, bai produktuaren azken salmentakoak zein balio katean atzeraka eginda ekoizleari geratzen zaionak, berebiziko garrantzia hartu du baserritarren errentan eta azken bezeroaren poltsikoan daukan eraginagatik.

Elikagaien ekoizpen, eraldaketa, merkaturatze, eta Horeca sektoreko eragileekin eztabaidatuko dugu Gipuzkoako lehen sektorearen egonkortasunean balio kateko eragileek daukaten erantzukizunari buruz besteak beste.  

Atsedena. 13:15 - 15:00
 

Hitzaldia. 15:00
 

Landa-bizimodua ulertzea eta zaintzea beharrezkoa da landa-turismoa egongo bada.

 

NEL CAÑEDO

Youtube-n ezaguna egin den artzain asturiarra.

Zalantzarik gabe, sare sozialetako artzainik ezagunena da Nel Cañedo asturiarra. Lagun artean grabatutako humorezko lehen bideo batek Youtube-n izandako arrakastaz ohartu eta herri txikien eta nekazal bizimoduaren arazoak humorez aldarrikatzeari ekin zion, batez ere, landa eremuan baserritar eta hiritarren arteko elkarbizitzari dagozkionak.

Informazio gehiago

Kixoingoa izatez, Euskal Herriko Unibertsitatean Historian lizentziatu zen. Ikasketak amaituta gaztagintzan sakontzen hasi, artzain eskolan izena eman eta berehala jabetu zen bere etorkizuna mendian zegoela. Hiria utzi eta artzain dabil orduz geroztik.

Solasean. 15:25
 

Elikagai ekoizpenaren burujabetza eta testuinguruaren arteko oreka.

 

Baserri ustiapenetatik bizi direnen kopurua jaisten doa urtetik urtera. Elikagaien ekoizpenean gure herriak daukan burujabetza gaitasuna murrizten doa. Egoera hau ekidin asmoz, sektoreak eta erakunde publikoek elkarlanean sustapen eta laguntza programa desberdinak jarri dituzte martxan belaunaldi aldaketa bermatzeko. Oraindik orain ordea, baserria ogibidetzat aukeratu eta aurrera egiten dutenen kopurua, hasi eta bidean porrot egin dutenen parean dago. Zeintzuk dira egoera honi buelta emateko ukitu behar diren palankak? Ze ekoizpen lehenetsi elikadura burujabetza baldin bada helburu? Baserriaren aldeko hautua egin duten gazteen esperientziak ezagutu eta ikuspegi desberdinetan sakontzeko aukera izango dugu: komunikazioa, ekologia, negozio ereduak…

Solasean. 16:10
 

Ingurumenaren orekari begirada bat: pinuaren argi-itzalak.

 

Azken hamarkadetan gure basoetan pinuak hartu duen indarrari esker, espezializazioaren eskutik egur industria bat sortzea ahalbideratu posible izan da. Aldiz, gaitz baten aurrean espezializazio berak eta monokultiboak, eragina larriago bihurtzea dakarte. Bi arrazoi hauengatik izan da batez ere kritikatua pinuaren ustiapena. Klima aldaketaren inguruko azken ikerketek diotenaren arabera ordea, kutsadura gutxitzen laguntzeko aliatu natural onena da pinua.Ikerlari eta adituen eskutik pinuaren argi-itzaletan sakondu eta eztabaidatzeko aukera izango dugu.

Itxiera. 16:50
 

Egunaren laburpena eta itxiera.

 

IMANOL LASA ZEBERIO

Ekonomiaren Sustapeneko eta Landa Garapeneko diputatua.

        

Kongresuaren amaiera 17:00
 

 

Tailer didaktikoa

Etxeko txikienek lehenengo sektorea ezagutzeko aukera ezin hobea!

Lehen sektorearen erronkarik handiena da bere garrantzia gaur egungo gizarteari helaraztea. Eta gure haurrak etorkizuna direla jakinik, ezinbestekoa da mezua argi iristen zaiela ziurtatzea.

Etxeko txikiek natura errespetatzen, aintzat hartzen eta beraren onurak barneratzen ikas dezaten tailer didaktiko bat eskainiko diegu. Landuko direnak dira, besteak beste, paisaia garbiak, elikadura osasuntsua edota CO2 isurtze murriztapenaren inguruko gaiak.

Egunean zehar, Donostiako hainbat ikastetxetako neska-mutilak izango ditugu ikusle.

 

Izena eman nahi dut!

Lege oharra

Gipuzkoako Foru Aldundiak baimentzen dituzun datuak zurekin harremanetan jartzeko soilik erabiliko ditu. Indarrean dagoen datu babesen araudiarekin bat, jakinarazten zaizu zure oniritziarekin ematen dituzun datu pertsonalak ondorengo tratamendua izango dutela:

Tratamenduaren arduraduna: Diputatu Nagusiaren Kabinetea

Datuak Babesteko Ordezkariaren kontaktu datuak: dbo@gipuzkoa.eus

Tratamenduaren helburua: Diputatu Nagusiaren Kabineteko eta Etorkizuna Eraikiz dinamikako ekimen eta deialdiak jakin araztea.

Tratamenduaren legitimazioa edo oinarri juridikoa: interesdunak adostasuna adierazi duelako.

Datu pertsonalik ez zaie lagako hirugarrenei. Konfidentzialtasun osoz tratatuko dira.

Segurtasun neurriak: legez ezarritako neurrien babesean gordeko dira.

Gordetzeko epea: Mugagabea, helburua betetzen den bitartean.

Pertsonen eskubideak Interesdunek beraien datuak atzitu ahal izango dituzte, eta datuak zuzentzeko eskatu; eta, hala badagokio, datuak ezabatzeko, datuei aurka egiteko edo tratamendua murrizteko eskatu, ondorengo helbidera eskaera bat bidaliz dbo@gipuzkoa.eus