Nabarmenak

Aldundiak eta Surfrider-ek Zumaia eta Mutrikuko hondartzetako eta Geoparkeko boluntarioen lana aitortu du

Aldundiak eta Surfrider-ek Zumaia eta Mutrikuko hondartzetako eta Geoparkeko boluntarioen lana aitortu du

Boluntariotzaren Nazioarteko Egunean, Aldundiak eta Surfrider-ek Gipuzkoako 60 boluntarioren lana aitortu dute hondartzen garbiketan eta itsas-zaborren aurkako borrokan. José Ignacio Asensio: “Ezin dugu ahaztu gure hondartzetan eta itsasoetan hondakinen eta plastikoen arazoa Gipuzkoak aurre egin beharreko ingurumen arazorik larrienetako bat dela”.

Leer más
Aldundiak Gipuzkoako Hondakinen Plangintza berria onartu du (GHHKPO), zeinek %70ean ezartzen duen birziklapenaren helburua

Aldundiak Gipuzkoako Hondakinen Plangintza berria onartu du (GHHKPO), zeinek %70ean ezartzen duen birziklapenaren helburua

Plangintza Batzar Nagusietara igorriko da Foru Arau gisa tramitatu dezaten. Proiektu honen xedeetako bat da 2030. urterako birziklapenean %70a lortzea, Europako helburua baino bost puntu gehiago. Prebentzioa eta ekonomia zirkularra sustatuko ditu zabortegirik gabeko hondakinen kudeaketa eredua lortuz. José Ignacio Asensio: “Plan berriak (GHHKPO 2019-2030) hondakinen birziklatzearen eta balorizazioaren zirkulua itxiko du eta Gipuzkoa prest utziko du ekonomia zirkularraren eta klima aldaketaren erronkari aurre egiteko, gatazka eta azpiegituren gabezia atzean utziz, legealdiaren hasieran hartu genuen konpromisoa betez”.

Leer más
Aldundiak Basque Culinary Centerraren sorkuntza gastronomikoari buruzko ikerketa babesten du

Aldundiak Basque Culinary Centerraren sorkuntza gastronomikoari buruzko ikerketa babesten du

José Ignacio Asensio: «Gure gastronomiaren kalitate handia mantendu behar dugu, baliabideen eraginkortasun handiena lortzea posible egiten duena, eta horrela, jasangarritasunaren benetako parametroak mantendu ahal izango dira». Ingurumeneko Departamentuak Basque Culinary Centerrak antolatutako Gastronomia Jasangarriko VII. Jardunalian parte hartu du, jasangarritasunaren zenbait ikuskera aztertzeko: produktua, jatetxea, industria, hondakina, nutrizioa eta osasuna.

Leer más
Ehunak berrerabiltzen eta birziklatzen ikasteko tailerrak gure jantzien bizia luzatzeko eta baztertutako materialekin berriak egiteko

Ehunak berrerabiltzen eta birziklatzen ikasteko tailerrak gure jantzien bizia luzatzeko eta baztertutako materialekin berriak egiteko

José Ignacio Asensio: “Hiritarrei moda iraunkorraren garrantzia helarazteko beharrezko tresnak eta ezagutza ematea gure eginkizuna da. Horren bitartez, Gipuzkoako ehungintza gure herrialdeko ekonomiaren eragile bihurtzeko”.

Leer más
Gipuzkoako Foru Aldundiak eta Elikagaien Bankuak “azken minutuko

Gipuzkoako Foru Aldundiak eta Elikagaien Bankuak “azken minutuko" elikagaiak ematea sustatu duten enpresa laguntzaileen lana aitortu dute

Frutas Landetxa eta Alpa-Uvesco enpresei aitorpen berezia egin zaie egin duten lanagatik. Aurtengo berritasuna da elikagai kozinatuen soberakinen bilketa jarri dela martxan. Markel Olano: «Aldundiaren erronka handienetako bat da gure ongizate eta gizarte kohesiorako eredua indartzea. Zeregin horretan bidelagun izango ditugu Elikagaien Bankua eta gaur omendu ditugun enpresa kolaboratzaile prestuak, "azken minutuko" ekimenaren bitartez asko laguntzen dutelako». José Ignacio Asensio: «Elikagaiak alferrik galtzea arazo globaltzat hartu behar da, etikoki onartu ezina, sozialki bidegabea, eta ekonomia eta ingurumen aldetik eutsiezina».

Leer más